Zoet, sticky en heel veel kaneel. Cinnamonrolls zijn perfect voor bij de koffie of thee, het ontbijt of bijvoorbeeld de Paas-brunch. Ja, het is wel even wat werk. Je moet vooral geduld hebben als het deeg moet rijzen en de buns in de oven staan. Maar geloof me, het is het helemaal waard!
Welke suiker voor kaneelbroodjes of cinnamonbuns
Of je nu kiest voor kristalsuiker of basterdsuiker: het maakt niet heel veel uit. In dit recept gebruikte ik kristalsuiker. Een volgende keer zou ik de suiker persoonlijk vervangen door (licht) bruine basterdsuiker. Dat wordt nog iets stroperiger. En ik ben gewoon dol op de volle smaak van basterdsuiker. Ik gebruik het regelmatig in mijn bakrecepten.
Cinnamonrolls opwarmen: want warm zijn ze het lekkerst!
De broodjes zijn warm het aller-, allerlekkerst en goed te bewaren. Dus als je er een paar over hebt kun je ze heel eenvoudig opwarmen in de oven. Het maakt niet uit dat het glazuur er al op zit. Dat gaat wel goed. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en verwarm de rolls 6-8 minuten. Dan zijn ze weer zacht, warm en sticky!
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je de recepten van The Cooking Stories makkelijk kunnen terugvinden? Sla dan deze afbeelding op, op één van je Pinterest borden!
Cinnamonrolls (zweedse kaneelbroodjes) mét en zonder glazuur
Equipment
- Grote mengkom
- Staande mixer met deeghaak (optioneel)
- 2 Springvormen, of 1 springvorm en 1 muffinvorm
- Oven
Ingrediënten
Voor het deeg (op kamertemperatuur)
- 400 ml melk
- 110 gram ongezouten roomboter
- 14 gram gedroogde gist (2 zakjes)
- 110 gram suiker
- 750 gram patentbloem
- 0,5 theelepel zout
- 2 theelepels gemalen kardemom
- 1 geklutst ei
Voor de vulling (op kamertemperatuur)
- 130 gram zachte ongezouten roomboter
- 110 gram (bruine) suiker
- 3 eetlepels kaneel
Voor het glazuur
- 4 eetlepels poedersuiker
- water
Instructies
Voor het deeg
- Smelt de boter op laag vuur en voeg voorzichtig de melk toe. Zodra de melk lauw is haal je de pan van het vuur. Voeg de gist toe en roer totdat de gist is opgenomen.
- Meng bloem, suiker, zout en kardemom in een grote kom. Mix het met de hand of met de staande mixer. Maak een kuil in het midden en voeg de lauwwarme melk en boter toe. Roer dit met een houten lepel of mix het goed door tot je een deeg krijgt. Zodra het niet teveel meer plakt, kun je het deeg kneden op je werkbank. Bestuif de werkbank met wat bloem en kneed ca 8-10 minuten. Natuurlijk kan dit ook met de mixer.
- Bestuif een schone schaal met wat bloem, doe het deeg in de schaal en dek af met een theedoek of wat plastic. Laat het 45 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius.
De vulling
- Meng voor de vulling alle ingrediënten en blijf roeren tot het een smeerbare pasta wordt.
Cinnamonrolls rollen
- Je kunt verder met al het deeg. Of de rolls in 2 rondes maken. Leg het deeg op het aanrecht. Sla het even plat, het is vaak erg luchtig en slap na het rijzen.
- Rol het deeg heel dun uit. Tot je een laag deeg van ongeveer 3 mm hebt.
- Smeer de vulling uit over het gehele oppervlak. Je wilt elk stukje deeg bedekken met een dun laagje van de vulling.
- Nu start je met het oprollen. Rol heel voorzichtig vanaf de lange kant. Rol helemaal door tot het einde, zodat je aan de zijkant een soort slak ziet ontstaan.
- Snij nu stukken van het deeg. Probeer uit het hele deeg ca. 14 stukken te halen voor grote rolls, of 24 voor kleine rolls.
- Zet de rondjes rechtop in het cupcake blik (één rol per gat) of zet ongeveer 9 rolletjes in één springvorm van ca. 20 centimeter.Kluts een ei en smeer de rolls met een kwastje in met ei. Zo worden ze mooi goudbruin.
- Bak de rolls tot ze goudbruin zijn (ook de randjes tussen de rolletjes). Dit duurt ca 20-25 minuten.
Glazuur
- Meng de poedersuiker met steeds een paar druppels water tot je een stevig maar vloeibaar glazuur krijgt. Maak het absoluut niet te dun!
Decoreren
- Als de buns ca 5-10 minuten uit de oven zijn kun je met een lepel het glazuur over de rolletjes gieten. Je kunt er ook een paar zonder glazuur maken als je geen grote zoetekauw bent.
Opwarmen
- De buns zijn warm het allerlekkerst. Je kunt ze ca. 3 dagen goed bewaren in een luchtdichte vershouddoos. Verwarm de buns voor het serveren 6-8 in een oven op 180 graden. Smullen gegarandeerd!
Heb je dit recept gemaakt? We zijn benieuwd naar het resultaat!
Deel een foto van het gerecht op Instagram en tag of benoem @the.cooking.stories in je bericht. We vinden het leuk om alle gerechten te zien!