
Zowel de recepten van Yotam Ottolenghi als shakshuka blijven maar stijgen in populariteit! Ik ben al jaren fan van shakshuka en leerde het kennen door het kookboek Plenty dat ik zo’n 6 of 7 jaar geleden cadeau kreeg. De laatste tijd zie je shakshuka – of het shakshouka? – ook steeds meer in restaurants en lunchtentjes op het menu staan en maken veel mensen het thuis. Het is dan ook een heerlijk basisrecept om een hele gezonde maaltijd op tafel te zetten!
Bekijk hier direct het recept voor deze shakshuka.
Shakshuka van Yotam Ottolenghi
Ik maak mijn shakshuka eigenlijk altijd op basis van het recept uit Plenty van Ottolenghi. Toch pas ik soms wat kleine dingen aan. Zo gebruik ik bijvoorbeeld geen Saffraan en kies ik vaak voor nog iets meer groenten voor een stevige maaltijd. Daarnaast vraagt het originele recept om véél olijfolie. Dat doe ik soms, maar lang niet altijd.
Wat is shakshuka?
De herkomst van shakshuka wordt betwitst. Marokko, Israël en andere Oosterse keukens worden benoemd als de moeder van shakshuka. Eén ding is zeker: de basis is een soort ‘saus’ van paprika, tomaat en ui waarin eieren worden gegaard. Deze worden gecombineerd met verse kruiden, in dit geval koriander en peterselie. Maar inmiddels zijn er al heel veel variaties en improvisaties op de shakshuka’s bedacht!
Vind je het fijner om eerst de instructie video te zien? Kijk dan deze video boordevol tips over hoe je de lekkerste shakshuka op tafel zet.
Shakshuka variaties
Zoals gezegd is een ‘standaard’ shakshuka een mix van ui, ei, tomaat, paprika, kruiden en specerijen. Ben je toe aan iets spannenders? Dan kun je deze toppings of variaties eens proberen!
- Verse geitenkaas.
- Gehaktballetjes.
- Feta.
- Spinazie.
- Zoete aardappel.
Hoe maak jij jouw shakshuka het liefst? Deel het met ons op Instagram!
Ottolenghi ingrediëntenlijst
Als je weleens vaker een recept van de Israëlisch-Britse chef hebt gemaakt, dan weet je dat de ingrediëntenlijst soms lang is. En niet alle benodigdheden zijn in de plaatselijke supermarkt te verkrijgen. Denk aan zijn aubergine met Aleppo peper of spruitjes met zwarte knoflook. Veel van die kruiden zijn moeilijk te vinden in de winkel. Daarom gebruiken we sinds kort de Ottolenghi spice box. Daar zitten 12 van zijn veelgebruikte kruiden in. Super handig! Wij mogen nu 10% korting geven op deze makkelijke kruiden boxen. Ook leuk om als cadeau te geven aan kookliefhebbers!

Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je de recepten van The Cooking Stories makkelijk kunnen terugvinden? Sla dan deze afbeelding op, op één van je Pinterest borden!
Vegetarische shakshuka
Ingredients
- 1 theelepel komijnzaad
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui in ringen
- 3 grote paprika's in repen
- 2 theelepels (riet)suiker
- 1 laurierblaadje
- 3 takjes tijm (alleen de blaadjes, fijngehakt) of 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels fijngesneden koriander + extra voor garneren
- 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
- 4 grote, rijpe tomaten, grof gehakt
- 1 snufje cayennepeper
- water
- 4 eieren
- zout en peper
- Brood naar keuze (Turks brood, ciabatta, stokbrood)
Instructions
- Verhit een (grote) koekenpan en rooster hierin de komijnzaadjes voor 2 minuten totdat de zaadjes lekker beginnen te geuren.
- Voeg de olijfolie en uienringen toe en bak dit voor ongeveer 5 minuten, op hoog vuur en roer regelmatig. De uien mogen mooi bruin kleuren.
- Doe nu de paprika repen, suiker, laurier, tijm, koriander en peterselie bij de uien en bak dit voor ongeveer 10 minuten tot de paprika ook mooi begint te kleuren.
- Voeg de tomaten, cayennepeper en wat peper en zout naar smaak toe en roer alles door. Zet het vuur lager en laat dit ongeveer 15 minuten pruttelen. Voeg wat water toe zodat het net een pastasaus lijkt. Roer regelmatig en voeg wanneer nodig wat water toe. Het is klaar zodra de tomaten zacht zijn geworden en er een saus vormt.Proef of er nog zout, peper of cayennepeper bij kan naar jouw smaak en voeg dit toe.
- Haal het laurierblaadje uit de saus en maak 4 kuiltjes in de saus. Tik hier de eitjes in. Zet het vuur laag en laat 10-20 minuten (dit verschilt erg) de eitjes garen tot het eiwit is gestold. De dooiers mogen zacht blijven. Bestrooi de eitjes met zout.Garneer met wat extra korianer en serveer met brood!
Heb je dit recept gemaakt? We zijn benieuwd naar het resultaat!
Deel een foto van het gerecht op Instagram en tag of benoem @the.cooking.stories in je bericht. We vinden het leuk om alle gerechten te zien!