Wie kent ze niet: de beroemde Franse cakejes met een bol buikje aan de ene kant en aan de andere kant de mooie streepjes, alsof het een schelp is. Wij herinneren ze ons vooral van de grote zakken die je er van koopt in de Franse supermarkt. Toch is dat wel echt andere koek dan een goed gebakken madeleine die je bijvoorbeeld als friandise in een (sterren)restaurant krijgt. Tijd dus om eens zelf madeleines te bakken!
Lees nog even verder voor de tips over de juiste bakvorm en technieken. Of hier om het hele recept met ingrediëntenlijst voor madeleines te bekijken!
Madeleine bakvorm
Madeleines zijn Franse cakejes met de look van een schelp en een bolle kant. Die mooie vorm krijgen de cakejes niet zomaar. Een goede bakvorm is key! In dit recept gebruiken we een madeleine bakvorm van metaal. Met een siliconenvorm hebben we zelf geen ervaring, maar de metalen variant doet precies wat we willen! Mooie vormen en lijnen: een aanrader dus.
Rijsmiddelen gebruiken of niet?
Typerend voor de madeleine is de ‘bolle buik’ zoals we eerder schreven. Toch zijn de meningen hierover verdeeld. Voor de een kan de bolle kant niet dik genoeg terwijl de ander vindt dat het mooi glad hoort te zijn. Het buikje ontstaat doordat het beslag aan de rand – waar het erg dun is – al gaar is, maar de rest nog wil rijzen in de oven.
In het recept voor deze madeleines zie je bakpoeder én baking soda staan. Dit zorgde bij ons voor het resultaat zoals op de foto. Wil je liever een iets plattere? Laat dan het bakpoeder en de bakingsoda weg!
Koelen, rusten, koelen, rusten
Zoals ik het vaak zeg: dit is wel een ‘verwaand’ koekje hoor. Waar je voor een cake alles mixt en afbakt schrijven veel recepten rust en rijstijd voor bij madeleines. Rustig roeren, het beslag én de vorm goed koelen en pas eten na 1 uur zijn key als je het internet mag geloven. Daarom hebben wij ons daar netjes aan gehouden (en het recept daar ook op geschreven). We moeten zeggen: het was de moeite waard want voor ons geen ingezakte madeleines, maar mooie luchtige cakejes!
Let er op: als je het helemaal volgens het boekje wilt doen laat je het beslag een nacht rusten. Hou hier dus rekening mee in je planning. Zelf kies ik er in zo’n geval ook weleens voor om ’s ochtends op tijd het beslag te maken en eind van de dag te bakken. Zo ben je geen dagen druk met een recept.
Snelle madeleines
Is dit alles je teveel gedoe? Dan kun je het rusten beperken tot drie uurtjes, de gekoelde vorm vullen en de cakejes bakken. Dit gaat sneller, maar kan wel afbreuk doen aan het resultaat. Als je dit probeert zijn we heel benieuwd hoe het heeft uitgepakt. Laat je het weten?
Madeleines met een smaakje en decoratie
Heb je de techniek onder de knie? Dan is het natuurlijk leuk om te experimenteren. We hebben een paar leuke ideeën voor je!
- Voeg wat cacao toe aan het beslag in plaats van citroenrasp voor chocolade madeleines.
- Dip de gebakken madeleines voor de helft in gesmolten chocolade. Je kunt dit ook schuin doen voor een extra mooi effect.
- Kies een dubbele topping: strooi gehakte pistachenootjes, eetbare bloemen, hagelslag of andere decoratie over de gesmolten chocolade voor een extra feestelijke madeleine!
Bewaar dit recept op Pinterest
Wil je de recepten van The Cooking Stories makkelijk kunnen terugvinden? Sla dan deze afbeelding op, op één van je Pinterest borden!
Madeleines
Equipment
- Madeleine bakvorm
Ingrediënten
- 20 gram basterdsuiker
- 2 theelepels geraspte citroenschil schil van 2 citroenen
- merg van een vanillestokje optioneel
- 150 gram ongezouten boter gesmolten
- 140 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/8 theelepel baking soda
- 3 grote eieren 180 gram
- 115 gram witte basterdsuiker
- 1/8 theelepel zout
Instructies
- Meng de 20 gram suiker, citroenrasp en optioneel de vanille in een klein schaaltje en zet aan de kant.
- Smelt de boter op laag vuur en verhit voor ongeveer 2 minuten zonder roeren. Haal van het vuur af en - indien je vanille hebt gebruikt - leg de lege vanilleboon in de boter. Plaats een deksel op de pan en laat het rusten.
- Zeef de bloem, liefst twee keer, samen met de bakpoeder en baking soda.
- Gebruik een mixer met garde en klop de 3 eieren op lage snelheid voor 1 minuut. Zodra het luchtig wordt verhoog je de snelheid en voeg je de 115 gram suiker, lepel voor lepel toe. Mix totdat de suiker helemaal is opgenomen en je geen korrels meer voelt in het beslag. Dit kan ongeveer vijf minuten duren. Mix nog even verder en voeg in drie delen de citroensuiker toe. Mix tussen het toevoegen steeds 1 minuut.
- Zeef de bloem bij de eieren met suiker. Doe dit wederom in delen en 'vouw' het beslag steeds om met een spatel. Haal de vanille uit de boter als je dit hebt gebruikt en schenk in twee delen de boter bij de rest van het beslag. Roer dit door tot alle boter is opgenomen, maar roer zo min mogelijk. Dek af met folie en zet voor een aantal uur (minimaal 3) of een hele nacht in de koelkast. Smeer ondertussen de bakvorm in met boter en plaats deze in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius boven en onderwarmte. Haal ondertussen het beslag uit de koelkast, roer kort door en laat het ongeveer een kwartiertje staan.
- Schep in elke vorm een lepel beslag. De vorm moet voor ongeveer 2/3 gevuld zijn. Een kleine eetlepel of 1.5-2 theelepels zal voldoende zijn. Smeer het beslag niet uit, dit gebeurt vanzelf in de oven. Zet voor 10 minuten in de vriezer.
- Bak de madeleines voor ongeveer 9-10 minuten tot de randen goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat 5 minuten rusten voor je ze uit de vorm haalt. Eet ze pas na 1 uur voor de beste structuur.
Heb je dit recept gemaakt? We zijn benieuwd naar het resultaat!
Deel een foto van het gerecht op Instagram en tag of benoem @the.cooking.stories in je bericht. We vinden het leuk om alle gerechten te zien!
Deze blog bevat een affiliate linkje. Als je via deze link iets bestelt op de verkoopwebsite ontvangt The Cooking Stories een kleine commissie van de verkoper. En het mooiste? Jij betaalt zelf niets extra. Met aankopen via deze linkjes steun je The Cooking Stories.